Πρόκειται για κήλες που εμφανίζονται κατά μήκος της μέσης γραμμής («λευκή γραμμή») – μεταξύ στέρνου και ομφαλού – γι’ αυτό ονομάζονται και «Κήλες Λευκής Γραμμής».
Είναι σχετικά σπάνιες κήλες (3-5%του πληθυσμού) και εμφανίζονται συχνότερα στους άντρες και στις ηλικίες μεταξύ 20 και 50 ετών.
Η διάσταση των ορθών κοιλιακών μυών αποτελεί ιδιαίτερο τύπο κήλης της λευκής γραμμής. Θα πρέπει κατά την κλινική εξέταση να διαχωρίσουμε αυτά τα είδη κηλών, γιατί η αντιμετώπισή τους είναι τελείως διαφορετική.
Συμπτώματα
- Συνήθως είναι ασυμπτωματικές και η διάγνωση γίνεται σε τυχαίο έλεγχο.
- Συχνά ο ασθενής διαπιστώνει μια διόγκωση στη μέση γραμμή.
- Προκαλούν ήπιο πόνο στο άνω μέρος της κοιλιάς που μπορεί να συνοδεύεται από διάταση της κοιλίας, ναυτία και εμετό.
- Τα συμπτώματα συνήθως υποχωρούν κατά την κατάκλιση, γιατί το περιεχόμενο απομακρύνεται από το κοιλιακό τοίχωμα.
- Οι μικρότερες κήλες περιέχουν μικρή ποσότητα λίπους, είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε περίσφιξη και στραγγαλισμό και είναι συχνά ευαίσθητες κατά την ψηλάφηση.
- Οι μεγαλύτερες κήλες μπορεί να περιέχουν και τμήμα επιπλόου ή εντέρου, αλλά η περίσφιξη είναι σπανιότερη.
Διάγνωση
- Κλινική εξέταση: ψηλαφητή μάζα στη μέση γραμμή. Σε άτομα με παχυσαρκία η διάγνωση μπορεί να είναι δύσκολη με την κλινική εξέταση.
- Απεικονιστικές εξετάσεις: Υπέρηχος, αξονική τομογραφία, μαγνητική τομογραφία.
Θεραπεία
Οι περισσότερες επιγαστρικές κήλες θα πρέπει να διορθώνονται, αφού οι μικρές μπορεί να υποστούν περίσφιξη ενώ οι μεγάλες είναι συχνά συμπτωματικές.
- Η ενδεδειγμένη θεραπεία είναι η Λαπαροσκοπική αποκατάσταση με χρήση πλέγματος.
Η Λαπαροσκοπική αποκατάσταση δίνει τη δυνατότητα ελέγχου σε όλο το μήκος της μέσης γραμμής και της διόρθωσης μικρών ελλειμμάτων τα οποία δεν αναγνωρίστηκαν κατά την κλινική εξέταση, ιδιαίτερα σε άτομα με αυξημένο σωματικό βάρος.