ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΙΝΙ ΓΑΣΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ (ΜΙΝΙ GASTRIC BYPASS) ;
Η μίνι γαστρική παράκαμψη είναι μια σύγχρονη απλοποιημένη εκδοχή της κλασσικής γαστρικής παράκαμψης, με σκοπό την απώλεια του περίσσιου βάρους. Ο τρόπος δράσης είναι διπλός: αφενός ο ασθενής λαμβάνει μικρότερη ποσότητα τροφής, διότι ο νέος στόμαχος που δημιουργείται έχει μικρότερες διαστάσεις, με αποτέλεσμα ο ασθενής να χορταίνει γρήγορά, ακόμα και με την κατανάλωση μικρής ποσότητας τροφής. Αφετέρου, δημιουργείται παράκαμψη του αρχικού τμήματος του λεπτού εντέρου, με αποτέλεσμα την περιορισμένη απορρόφησή της τροφής και τη μειωμένη πρόσληψη θερμίδων.
ΠΟΙΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΥΠΟΒΛΗΘΟΥΝ ΣΕ ΜΙΝΙ ΓΑΣΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ;
Με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές της βαριατρικής και μεταβολικής χειρουργικής, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί από την επιστημονική κοινότητα, η μινι γαστρική παράκαμψη, απευθύνεται σε άτομα με τα εξής χαρακτηριστικά:
- Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI), δηλαδή το πηλίκο του βάρους σε κιλά ως προς το τετράγωνο του ύψους σε μέτρα, 40 ή μεγαλύτερο.
- Δείκτη Μάζας Σώματος μεταξύ 35 και 40, όταν συνυπάρχει νόσημα που σχετίζεται με την παχυσαρκία, όπως σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ, υπέρταση, υπερλιπιδαιμία, υπνική άπνοια κτλ.
ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ;
Το χειρουργείο γίνεται λαπαροσκοπικά, δηλαδή μέσα από μικρές οπές στο κοιλιακό τοίχωμα και με τη βοήθεια ειδικών εργαλείων και κάμερας. Αυτή η προσέγγιση έχει σαν αποτέλεσμα τη σημαντική ελάττωση του μετεγχειρητικού πόνου και των επιπλοκών, συντομότερη παραμονή στο νοσοκομείο (συνήθως 2-3 ημέρες) και ταχύτερη επάνοδο του ασθενούς στις καθημερινές του δραστηριότητες και την εργασία του. Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου δημιουργείται ένας γαστρικός θύλακος, απομονώνεται δηλαδή ένα μικρό τμήμα στην αρχή του στομάχου, το οποίο και αναστομώνεται με τμήμα του περιφερικού λεπτού εντέρου, παρακάμπτοντας με αυτό τον τρόπο το αρχικό τμήμα του λεπτού εντέρου. Έτσι, η τροφή περνά από τον οισοφάγο στον μικρότερο νεοστόμαχο και από εκεί κατευθείαν στο περιφερικό λεπτό έντερο, όπου θα συναντήσει την χολή και τις παγκρεατικές εκκρίσεις, θα συνεχιστεί η περαιτέρω διάσπαση της και θα ξεκινήσει η διαδικασία της απορρόφησης. Με αυτό τον τρόπο παρακάμπτονται συνήθως περίπου 200 εκατοστά λεπτού έντερου.
ΣΕ ΤΙ ΔΙΑΦΕΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΓΑΣΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ;
Η μίνι γαστρική παράκαμψη είναι μια σύγχρονη και απλούστερη παραλλαγή της κλασσικής γαστρικής παράκαμψης. Η βασική διαφορά ανάμεσα στις δύο διαφορετικές εκδοχές της γαστρικής παράκαμψης είναι ότι στην μίνι δημιουργείται μια αναστόμωση αντί για δύο, γεγονός που μειώνει τη διάρκεια του χειρουργείου και την πολυπλοκότητα του. Παρόλο που είναι απλούστερη τεχνικά και συντομότερη, τα αποτελέσματα που προσφέρει είναι ίδια με το κλασσικό γαστρικό bypass ως προς την απώλεια του παραπανίσιου βάρους, αλλά και ως προς τη θεραπεία των συνοδών νοσημάτων που σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως. ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ και η υπερλιπιδαιμία. Επιπλέον, τα μέχρι τώρα στοιχεία από την διεθνή βιβλιογραφία συνηγορούν στο ότι υπάρχει μικρότερη πιθανότητα δημιουργίας εσωτερικής κήλης μετεγχειρητικά στην μίνι γαστρική παράκαμψη σε σχέση με την κλασσική.
ΠΟΣΑ ΚΙΛΑ ΘΑ ΧΑΣΩ;
Mε βάση τα στατιστικά στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί διεθνώς, αναμένεται να χάσετε περίπου το 70% του περιττού βάρους, τον πρώτο ένα με ενάμιση χρόνο μετά την επέμβαση, ωστόσο αρκετοί ασθενείς επιτυγχάνουν ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Επιπλέον θα βελτιωθούν πολύ οι παθήσεις που σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και η υπερλιπιδαιμία, σε τέτοιο βαθμό που μεγάλο ποσοστό των ασθενών δεν χρειάζεται πλέον φαρμακευτική αγωγή ή την λαμβάνει σε μικρότερη δόση.
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ;
Η μίνι γαστρική παράκαμψη, όπως και η οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση, μπορεί να παρουσιάσει επιπλοκές σε μικρό ποσοστό των ασθενών, που δεν ξεπερνά το 3-5%. Oι σημαντικότερες είναι η διαφυγή από την γραμμή συρραφής, η αιμορραγία, η θρόμβωση, η παλινδρόμηση χολής, η λοίμωξη αναπνευστικού, το σύνδρομο Dumping μετά από γρήγορη κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ζάχαρη ή απλούς υδατάνθρακες και η αύξηση της συχνότητας των διαρροϊκών κενώσεων.
ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΙΜΗ Η ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ;
Μετά τα πρώτα χρόνια από το χειρουργείο, κατά τη διάρκεια των οποίων παρατηρείται μεγάλη μείωση του περίσσιου βάρους, ένα μικρό ποσοστό ασθενών, που δεν ξεπερνά το 10%, μπορεί να ξαναπάρει μέρος του βάρους που έχασε, συνήθως όμως πρόκειται για ένα μικρό ποσοστό του πλεονάζοντος βάρους. Η γαστρική παράκαμψη θεωρείται από τις βαριατρικές επεμβάσεις με την μικρότερη επαναπρόσληψη βάρους.
ΤΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΩ; ΜΙΝΙ ΓΑΣΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ Η SLEEVE ΓΑΣΤΡΕΚΤΟΜΗ;
Η κάθε μια τεχνική παρουσιάζει τα δικά της πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Η Sleeve γαστρεκτομή είναι απλούστερη τεχνικά, με καλά αποτελέσματα και απαιτεί λιγότερα συμπληρώματα διατροφής μετεγχειρητικά. Η μίνι γαστρική παράκαμψη είναι πιο παρεμβατική, εφόσον παρακάμπτει και τμήμα του λεπτού εντέρου, οδηγώντας επιπλέον σε περιορισμό της απορρόφησης της τροφής, παρουσιάζει πολύ χαμηλά ποσοστά επαναπρόσληψης βάρους μετά τα πρώτα χρόνια από το χειρουργείο και προτιμάται σε ασθενείς με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Η κάθε περίπτωση ασθενούς εξετάζεται εξατομικευμένα, ζυγίζοντας τα υπέρ και τα κατά της κάθε χειρουργικής προσέγγισης και η τελική απόφαση λαμβάνεται μετά από λεπτομερή κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο και εκτενή συζήτηση με τον γιατρό.
ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Η ΔΙΑΙΤΑ ΜΟΥ ΜΕΤΑ ΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ;
Πριν το χειρουργείο ο γιατρός σας θα σας εξηγήσει αναλυτικά τη δίαιτα που θα ακολουθήσετε μετά το χειρουργείο. Συνοπτικά, την πρώτη βδομάδα από την έναρξη της σίτισης η δίαιτα περιλαμβάνει μόνο υγρά. Στην συνέχεια ο ασθενής ξεκινάει δίαιτα με αλεσμένες τροφές, πουρέ, κρέμα ή γιαούρτι. Στερεές τροφές εντάσσονται στο διαιτολόγιο μετά τον δεύτερο μήνα και σύμφωνα με την καθοδήγηση του ειδικού διαιτολόγου σε θέματα διατροφής, μετά από βαριατρική επέμβαση. Μετά το χειρουργείο συνίσταται η έναρξη πολυβιταμίνης ή συμπληρωμάτων με ασβέστιο, βιταμίνη Β12, φυλλικό οξύ και σίδηρο, ανάλογα και με την υπόδειξη του διαιτολόγου, για να προληφθούν πιθανές ανεπάρκεια βιταμινών και ιχνοστοιχείων.