Επιμήκης Γαστρεκτομή

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΜΗΚΗΣ (SLEEVE) ΓΑΣΤΡΕΚΤΟΜΗ («ΜΑΝΙΚΙ»)  ;

Η Λαπαροσκοπική Επιμήκης Γαστρεκτομή ή αλλιώς Γαστρικό Μανίκι είναι μια χειρουργική επέμβαση κατά την οποία αφαιρείται τμήμα του στομάχου με σκοπό την απώλεια βάρους. Η συγκεκριμένη επέμβαση θεωρείται από τις πλέον αποτελεσματικές για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και δρα μέσω δύο μηχανισμών: τον περιορισμό του μεγέθους του στομάχου που οδηγεί στην κατανάλωση μικρότερης ποσότητας τροφής και την μείωσης της παραγωγής γρελίνης, ορμόνης που σχετίζεται με την όρεξη, με αποτέλεσμα ο ασθενής μετά το χειρουργείο να πεινάει λιγότερο.

 

ΠΟΙΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΥΠΟΒΛΗΘΟΥΝ ΣΕ ΕΠΙΜΗΚΗ ΓΑΣΤΡΕΚΤΟΜΗ;

Με βάση τις διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές για την χειρουργική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, η επιμήκης γαστρεκτομή απευθύνεται σε άτομα με τα εξής χαρακτηριστικά

  • Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI), δηλαδή το πηλίκο του βάρος σε κιλά ως προς το τετράγωνο του ύψους σε μέτρα, 40 ή μεγαλύτερο.
  • Δείκτη Μάζας Σώματος μεταξύ 35 και 40 όταν συνυπάρχει νόσημα που σχετίζεται με την παχυσαρκία, όπως σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ, υπέρταση, υπερλιπιδαιμία, υπνική άπνοια κτλ.
  • Σε ορισμένες ειδικές περιπτώσεις έχει προταθεί τα τελευταία χρόνια και σε άτομα με δείκτη Μάζας Σώματος μεταξύ 30 και 35 όταν συνυπάρχουν σοβαρά προβλήματα υγείας σχετιζόμενα με την παχυσαρκία, όπως το μεταβολικό σύνδρομο.

 

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ;

Το χειρουργείο γίνεται λαπαροσκοπικά, μέσα από μικρές οπές στο κοιλιακό τοίχωμα, γεγονός που περιορίζει σε μεγάλο βαθμό τον μετεγχειρητικό πόνο και τις μετεγχειρητικές επιπλοκές, με αποτέλεσμα την ταχύτερη ανάρρωση και την πιο γρήγορη επιστροφή στην εργασία και στις καθημερινές ασχολίες.  Κατά την διάρκεια του χειρουργείου αφαιρείται με την βοήθεια ειδικών σύγχρονων εργαλείων και λαπαροσκοπικής κάμερας περίπου το 85% του στομάχου και το τμήμα που μένει έχει πλέον την μορφή σωλήνα που μεταφέρει την τροφή από τον οισοφάγο στο δωδεκαδάκτυλο.

 

 

ΠΟΣΑ ΚΙΛΑ ΘΑ ΧΑΣΩ;

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί σε έγκριτα περιοδικά βαριατρικής και μεταβολικής χειρουργικής, αναμένεται να χάσετε περίπου το 60-70% του περιττού βάρους, τον πρώτο ένα με ενάμιση χρόνο μετά την επέμβαση. Μετά ο ρυθμός απώλειας βάρους μειώνεται, ωστόσο υπάρχουν ασθενείς που επιτυγχάνουν απώλεια 100% του περιττού βάρους σε συνδυασμό με εντατική άσκηση και προσεγμένη διατροφή.

 

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ;

Όπως σε όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις, έτσι και στην λαπαροσκοπική επιμήκη γαστρεκτομή υπάρχουν μετεγχειρητικές επιπλοκές, οι οποίες όμως περιορίζονται στο 5% των ασθενών. Η διεξαγωγή πλήρους κλινικού και εργαστηριακού ελέγχου πριν το χειρουργείο, όπως θα ζητηθεί από το γιατρό σας, και η διεξαγωγή της επέμβασης από έμπειρο χειρουργό στη βαριατρική και μεταβολική χειρουργική, κρίνονται αναγκαία για τον περιορισμό των επιπλοκών στα χαμηλότερα δυνατά ποσοστά.

Συνοπτικά οι σοβαρότερες επιπλοκές μετά την συγκεκριμένη επέμβαση είναι οι εξής:

  • Διαφυγή από τη γραμμή συρραφής. Πρόκειται για σπάνια αλλά σοβαρή επιπλοκή που εμφανίζεται σε ποσοστό περίπου 1-3% των ασθενών τις πρώτες μέρες μετά το χειρουργείο και οφείλεται συνήθως σε κακή επούλωση της γραμμής συρραφής του στομάχου.
  • Αιμορραγία. Πρόκειται επίσης για σπάνια επιπλοκή που τις περισσότερες φορές αντιμετωπίζεται συντηρητικά, χωρίς δηλαδή να χρειαστεί ο ασθενής να υποβληθεί εκ νέου σε χειρουργική επέμβαση.
  • Άλλες σπάνιες γενικές επιπλοκές όπως θρόμβωση, λοίμωξη αναπνευστικού ή επιμόλυνση τραύματος.

 

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΠΑΡΩ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΠΟΥ ΕΧΑΣΑ;

Ορισμένοι ασθενείς μετά τα πρώτα χρόνια από το χειρουργείο παίρνουν μέρος του βάρους που έχασαν. Η επαναπρόσληψη βάρους συνήθως οφείλεται σε υιοθέτηση κακών διατροφικών συνηθειών. Ωστόσο, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων πρόκειται για ένα ποσοστό του περιττού βάρους και το μεγαλύτερο μέρος των κερδών της απώλειας βάρους διατηρείται.

ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Η ΔΙΑΙΤΑ ΜΟΥ ΜΕΤΑ ΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ;

Πριν το χειρουργείο ο γιατρός σας θα σας εξηγήσει αναλυτικά τις αλλαγές που θα υιοθετήσετε στις διατροφικές σας συνήθειες μετά το χειρουργείο. Συνοπτικά, τις πρώτες 7-10 μέρες από την έναρξη της σίτισης χορηγείται δίαιτα με υγρά και τις επόμενες 10 μέρες δίαιτα με αλεσμένες τροφές, πουρέ, κρέμα ή γιαούρτι. Στερεές τροφές εντάσσονται στο διαιτολόγιο μετά τον πρώτο μήνα και σύμφωνα με τις αναλυτικές γραπτές οδηγίες που θα σας δοθούν και την καθοδήγηση ειδικού διαιτολόγου σε θέματα διατροφής, μετά από βαριατρική επέμβαση.