Τι είναι παχυσαρκία;
Ως παχυσαρκία ορίζεται ως η περίσσεια του λίπους στις λιποαποθήκες του σώματος και συνοδεύεται από σωματικές, ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις στα πάσχοντα άτομα.
Αιτία της Παχυσαρκίας είναι η αυξημένη πρόσληψη θερμίδων σε συνδυασμό με την μειωμένη φυσική δραστηριότητα.
Τι είναι το Μεταβολικό Σύνδρομο;
- Το Μεταβολικό Σύνδρομο είναι μία σχετικά νέα νοσολογική οντότητα, η οποία στηρίζεται στην παρατήρηση ότι πολλοί παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως παχυσαρκία, σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, αρτηριακή υπέρταση και δυσλιπιδαιμία, συνυπάρχουν στο ίδιο άτομο.
- Σήμερα το μεταβολικό σύνδρομο παρομοιάζεται με παγόβουνο οι διαφορετικές κορυφές του οποίου είναι ο διαβήτης, η δυσλιπιδαιμία, η υπέρταση κλπ. Και η βάση του παγόβουνου είναι η παχυσαρκία και κυρίως η παχυσαρκία κεντρικού τύπου.
- Το μεταβολικό σύνδρομο αποτελεί προδιαθεσικό παράγοντα για την ανάπτυξη ΣΔ τύπου 2 και καρδιαγγειακών παθήσεων.
Είναι φυσιολογικό το βάρος μου;
Για να δω αν το βάρος του σώματός μου είναι φυσιολογικό θα πρέπει να υπολογίσω τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΒΜΙ). Θα πρέπει, δηλαδή, να διαιρέσω το Βάρος μου (σε Kgr) δυο φορές με το ύψος μου (σε m).
Σε περίπτωση που το BMI μου είναι πάνω από 25 Kgr/m2 θεωρούμαι υπέρβαρος, ενώ αν είναι πάνω από 30 kgr/m2 Παχύσαρκος. Αν το BMI μου είναι πάνω από 40 kgr/m2 τότε θεωρείται πως είμαι ΝΟΣΟΓΟΝΑ Παχύσαρκος.
Υπάρχει Πιθανότητα να έχω Μεταβολικό Σύνδρομο;
Για να θεωρήσουμε πως ένα άτομο πάσχει από μεταβολικό σύνδρομο θα πρέπει η Περίμετρος μέσης του να είναι μεγαλύτερη από 94 cm για τους άνδρες ή πάνω από 80 cm για τις γυναίκες και να έχει 2 ή περισσότερα από τα παρακάτω:
- Σάκχαρο Νηστείας πάνω από 100 mg/dl ή Διαβήτη
- HDL Χοληστερόλη μικρότερη από 40 mg/dl για τους άντρες ή μικρότερη από 50 mg/dl στις γυναίκες ή να λαμβάνει θεραπεία για τη ρύθμιση της χοληστερόλης
- Τριγλυκερίδια πάνω από 150 mg/dl ή να λαμβάνει θεραπεία
- Αρτηριακή πίεση πάνω από 130 (συστολική) ή πάνω από 85 mmHg (διαστολικη) ή να λαμβάνει θεραπεία.
Ποιες οι επιπτώσεις της Παχυσαρκίας στην υγεία μου;
Οι επιπτώσεις της παχυσαρκίας είναι πολλές και επηρεάζουν τόσο τη σωματική και ψυχική υγεία όσο και την κοινωνική αλλά και επαγγελματική εξέλιξη.
Καρδιαγγειακό Σύστημα
Αρτηριακή υπέρταση
• Περιφερειακή αγγειοπάθεια
• Στεφανιαία νόσος
• Καρδιακή ανεπάρκεια
• Έμφραγμα
Μεταβολισμός
• Αύξηση ολικής χοληστερόλης
• Αύξηση τριγλυκεριδίων
• Αύξηση LDL-Μείωση HDL
• Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου ΙΙ
Αναπνευστικό Σύστημα
• Άσθμα
• Σύνδρομο υποαερισμού
• Σύνδρομο υπνικής άπνοιας
Μυοσκελετικό Σύστημα
- Οστεοαρθρίτιδα ισχίων, γονάτων
- Κήλες μεσοσπονδύλιων δίσκων
- Οσφυαλγία
Γαστρεντερικό Σύστημα
• Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση
• Λιπώδης διήθηση ήπατος
• Καρκίνος παχέος εντέρου
Ενδοκρινικό και αναπαραγωγικό σύστημα
- Διαταραχές εμμήνου ρύσεως/πολυκυστικές ωοθήκες
- Υπογονιμότητα
- Αυξημένη επίπτωση επιπλοκών στην κύηση
- Καρκίνος ενδομητρίου
- Καρκίνος μαστού
Ψυχολογικές επιπτώσεις
• Αίσθηση <<κοινωνικού στίγματος>>
• Μελαγχολία-Κατάθλιψη
• Μείωση αυτοεκτίμησης
• Νευρογενής ανορεξία
• Νευρογενής βουλιμία
• Κακή ποιότητα ζωής
Υπάρχει λύση;
- Συντηρητική αντιμετώπιση:
- Φυσική Δραστηριότητα και άσκηση
- Μεσογειακή Διατροφή-Υποθερμιδικές δίαιτες
- Αλλαγή συμπεριφοράς
- Φαρμακευτική αγωγή
- Χειρουργική αντιμετώπιση:
Έχει βρεθεί πως η Βαριατρική Χειρουργική αποτελεί την πιο αποτελεσματική λύση τόσο στην απώλεια βάρους όσο και στη διατήρηση αυτής της απώλειας στον χρόνο.
Μπορώ να χειρουργηθώ για να χάσω το επιπλέον βάρος;
Ένα άτομο μπορεί να υποβληθεί σε Βαριατρική Επέμβαση αν:
- Έχει BMI πάνω από 40 kg/m2
- Έχει ΒΜΙ πάνω από 35 kg/m2 και 2 ή περισσότερες παθήσεις που οφείλονται στην παχυσαρκία
- Έχει BMI μεταξύ 35 και 40 kg/m2 και σακχαρώδη Διαβήτη που δε ρυθμίζεται σωστά παρά τα βέλτιστα συντηρητικά μέτρα
Πρόσφατα συστήνεται χειρουργείο και σε άτομα με ΒΜΙ μεταξύ 30 και 35 kg/m2 και Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 2 που δεν ελέγχεται καλά παρά τα βέλτιστα συντηρητικά μέσα.
Τι είναι η Βαριατρική/Μεταβολική Χειρουργική
Πρόκειται για χειρουργεία που παρεμβαίνουν στη λειτουργία του γαστρεντερικού με στόχο την μειωμένη πρόσληψη τροφής και την αλλαγή της έκκρισης των γαστρεντερικών ορμονών.
Τελικό αποτέλεσμα είναι η μείωση του σωματικού βάρους και η βελτίωση του μεταβολικού συνδρόμου.
Τα τελευταία χρόνια η Βαριατρική Χειρουργική θεωρείται η πιο αποτελεσματική λύση στην απώλεια βάρους και την διατήρηση της απώλειας μακροχρόνια.
Παρακολουθείστε βίντεο Βαριατρικής Χειρουργικής
Τύποι βαριατρικών επεμβάσεων
Οι επεμβάσεις για την αντιμετώπιση της Παχυσαρκίας χωρίζονται αδρά σε 2 μεγάλες κατηγορίες:
Α. Τις περιοριστικού τύπου επεμβάσεις στις οποίες ανήκει η Επιμήκης Γαστρεκτομή (sleeve Gastrectomy, «μανίκι») και ο Ρυθμιζόμενος Γαστρικός Δακτύλιος (η χρήση του έχει εγκαταλειφθεί τα τελευταία χρόνια).
Στις περιοριστικού τύπου επεμβάσεις περιορίζεται η χωρητικότητα του στομάχου με αποτέλεσμα να έχουμε πρώιμο κορεσμό και μειωμένη θερμιδική πρόσληψη.
Στην Επιμήκη Γαστρεκτομή έχουμε και μεταβολή στην έκκριση ορμονών, όπως η μειωμένη έκκριση της Γκρελίνης , μια ορμόνη υπεύθυνη για την όρεξη.
Β. Τις μεικτού/ δυσαπορροφητικού τύπου επεμβάσεις, στις οποίες ανήκει η Γαστρική Παράκαμψη (κλασική, «Mini») και η Χολοπαγκρεατική Παράκαμψη.
Σε αυτές, εκτός από την μείωση του όγκου του στομάχου, έχουμε και παράκαμψη ενός τμήματος του εντέρου με αποτέλεσμα αλλαγές στην έκκριση γαστρεντερικών ορμονών και την προαγωγή της δυσαπορρόφησης. Πρόκειται για πιο σύνθετες επεμβάσεις με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα αλλά και με αύξηση της πιθανότητας μακροχρόνιων επιπλοκών.
Με την εξέλιξη της Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής το σύνολο σχεδόν των Βαριατρικών Επεμβάσεων πραγματοποιείται Λαπαροσκοπικά, δηλαδή μέσω μικρών τομών στο δέρμα.
Χειρουργική αντιμετώπιση της Παχυσαρκίας – Βελτίωση ποιότητας ζωής
Έχει αποδειχθεί πλέον πως οι βαριατρικές επεμβάσεις δεν οδηγούν μόνο στη δραστική μείωση του σωματικού βάρους, αλλά και στην ύφεση ή ακόμη και εξάλειψη των προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με την παχυσαρκία.
Μεγαλύτερο όφελος, όμως, έχουν οι ασθενείς με διαβήτη ή προδιαβήτη: άμεσα μετά το χειρουργείο υπάρχει σαφής βελτίωση του γλυκαιμικού δείκτη και ύφεση ή και θεραπεία του διαβήτη. Εννιά στους δέκα ασθενείς με διαβήτη τύπου ΙΙ που έχουν υποβληθεί σε Βαριατρική Επέμβαση δεν χρειάζονται πλέον φαρμακευτική αγωγή δύο χρόνια μετά το χειρουργείο, σε αντίθεση με το 31% των ασθενών που ακολούθησαν κάποια συμβατική θεραπεία.
Οι Βαριατρικές Επεμβάσεις, επίσης, επιτυγχάνουν δραστική απώλεια βάρους και βελτίωση ή και θεραπεία της αρτηριακής υπέρτασης, της δυσλιπιδαιμίας, της αποφρακτικής άπνοιας ύπνου, της φλεγμονής και της νεφρικής λειτουργίας. Μειώνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο και, συνεπώς, την επίπτωση των θανατηφόρων ή μη καρδιαγγειακών συμβαμάτων. Επιπρόσθετα έχουμε βελτίωση της λιπώδους διήθησης του ήπατος, της εκφυλιστικής αρθρίτιδας και του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών.
Σε κάθε περίπτωση οι Βαριατρικές/ Μεταβολικές επεμβάσεις γίνονται με αυστηρά κριτήρια σε ασθενείς με σοβαρό πρόβλημα Παχυσαρκίας.
Στόχος είναι, όχι μόνο η απώλεια βάρους, αλλά η συνολική βελτίωση της σωματικής και ψυχικής Υγείας των ατόμων.